A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

С ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА НАСТОЯВАТ ЗА СПЕШЕН РЕМОНТ НА ПЪТЯ АРДИНО-КЪРДЖАЛИС ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА НАСТОЯВАТ ЗА СПЕШЕН РЕМОНТ НА ПЪТЯ АРДИНО-КЪРДЖАЛИНад 100 души се подписаха само за 24 часа в гражданската подписка за спешна рехабилитация на Републиканския път от Ардино до Кърджали. Инициативата е на Иван Юручев от Ардино, който обедини желанието на много жители на общината, за започване на незабавен спешен ремонт на пътя. Той призова, всеки с ясна гражданска позиция да се включи в подписката. „Имаме безрезервната подкрепа не само на ардинчани, но и на жителите на съседните общини – Баните, Неделино. Подписката ще продължи до 10 април, след което ще бъде внесено в Народното събрание с копие до Агенция „Пътна инфраструктура”. Ако не се предприемат мерки, следващите стъпки ще бъдат ежедневно блокиране на пътя”, заяви Иван Юручев. Той подчерта, че действията му не са политизирани, а са чиста гражданска инициатива.
70-годишният Дургут Байрам от Кроячево е дошъл в града, за да се включи в инициативата. „ Над 50 години имам стаж като шофьор. Пътят от Ардино до Кърджали е в окаяно състояние, дупка до дупка, като след бомбардировка. Досега съм изпотрошил три леки коли. Плащаме по 97 лева годишна винетка и е крайно време държавата да асфалтира изцяло и разшири пътя”, сподели с мъка ардинчанинът.
След студените зимни месеци и с настъпването на пролетта зейнаха огромни дупки по Републиканския път Ардино-Кърджали. Въпреки, многото кърпежи се оказва, че ремонтите са извършени крайно некачествено. Пътят е основна съобщителна връзка не само за населението на община Ардино, но и за общините Баните, Неделино, Мадан, Рудозем, Смолян. И въпреки, че всички водачи на МПС си плащат винетен стикер не получават насреща необходимата услуга, а именно добър път. Не са малко случаите на спукани гуми, изкривени джанти и съсипана ходова част, в следствие на огромните дупки по трасето. Хората се питат „За какво плащаме винетки?” и пак плащат. Налага се мнението, че никой не мисли за жителите на Родопските общини, при положение, че голяма част от населението се бори за оцеляване, като пътува всеки ден, денем и нощем по същият разбит и опасен републикански път. Много са гостите на град Ардино, които с възмущение поемат обратния път към дома, заявяват, че Ардино е много красиво и недокоснато кътче от България, хората са много гостоприемни и добродушни, хотелите и ресторантите са на ниво, природата е прекрасна, има уникални природни, исторически и културни забележителности, но пътят е „пълна разруха”.
Хора се питат, как да оцеляват, когато няма друг път и жп линия между Ардино и Кърджали, където се извършва основното движение на хора и пренос на товари. Икономиката зависи от него. Заради лошия път бизнесмени от страната и чужбина избягват да инвестират в Родопите. Ардинчани са единодушни, че те също са граждани на Република България и искат да работят и живеят достойно, за да могат децата им да останат тук.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/