A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт
Търси

Шестима старци в Падина губят правото си на помощи за отоплениеШестима старци в Падина губят правото си на помощи за отоплениеШестима с малки пенсии до 100 лв. в Падина загубиха правото си на помощи за отопление заради увеличението на пенсиите с 5 лв. месечно. На практика се получава, че срещу 60 лв., колкото е увеличението за 1 година, губят 160 лв, колкото са парите за твърдо гориво, коментира кметът на селото Рахим Исмаилов. Излиза, че всъщност им отнемат пари, вместо да им дават. А става въпрос за бедни старци, които живеят сами.
Той написал писмо до Министерството на труда и социалните грижи. Предлага да се промени таблицата, по която се изчисляват праговете, до които хората имат право на подпомагане за отопление, като се отчита и увеличението, за да не бъдат ощетени възрастните хора. Парите, които добавят месечно към пенсиите, би трябвало да компенсират инфлацията, коментира кметът. В отговора от министерството изтъкват, че хората с минимални пенсии не губят правото си на помощи. И удобно подминават въпроса с пенсиите, които са малко над минималната, коментира кметът.
Аз бях избран като кандидат от БСП и сега се чувствам неудобно пред хората от Падина, които гласуваха за мен, казва Рахим Исмаилов. На парламентарните избори падинци дадоха вота си най-вече за БСП и ДПС. Но и едните, и другите са разочаровани. Тютюнът стои по складовете, защото фирмите няма къде да го реализират. Миналата година надвишихме квотата от 105 тона. Но изкупиха реколтата по 3 лв. на килограм и с високи отбиви за брак. Отгоре на всичко вече 6 месеца производителите си чакат парите за предадената продукция. Тази година квотата беше 50 тона и даже допълнително я завишиха. Но добивите едва ли ще надхвърлят 30 тона, смята Рахим Исмаилов

Текст: Петра Антонова
Снимка: Мехмед Реджеб‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития