A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Стотици празнуваха Курбан Байрам в АрдиноСтотици празнуваха Курбан Байрам в Ардино

Стотици души се събраха в централната джамия в Ардино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Джамията се оказа тясна за всички, дошли в ранния час за молитвата. Сред вярващите бяха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, областният председател на ДПС Ресми Мурад, народният представител инж. Павлин Кръстев и председателят на Общинската организация на ДПС Шахин Байрамов.

Преди да започне молитвата имамът Орхан Якуб припомни основните ценности в исляма и даде наставление за правилното изпълнение на жертвения ритуал – курбан. В своето хутбе (проповед) той отбеляза, че терминът „Курбан“ от арабски означава „приближаване“. „Историята на Курбана е свързана с пророка Ибрахим, който бил на преклонна възраст и нямал деца. Той обещал на Аллах, че ако го дари със син, ще го поднесе като жертвоприношение. И Аллах го дарил със син, за да изпита всеотдайността на Ибрахим. Аллах приел смиреността на Ибрахим и изпратил курбан – коч, който да бъде принесен в жертва вместо сина му. За това на този ден всички мюсюлмани, които имат възможност, поднасят жертвено животно за курбан“, сподели Орхан Якуб. Той пожела на всички да изживеят радостта от празничните дни със своите семейства в спокойствие, щастие и благополучие.

След молитвата започна ритуалът „Байрамлашмак”(размяна на поздравления между младите и по-възрастните). Вярващите даряваха пари за нуждите на джамията. Отправиха се към домовете си, за да принесат жертвено животно за курбан. Според традицията една трета от месото се раздава на бедните, с втората се гощават гости, а трета остава за семейството. Празникът ще продължи четири дни.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/