A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Стотици се изкачиха на „Яйля“, за да участват в традиционния мевлидСтотици се изкачиха  на „Яйля“, за да участват в традиционния мевлид

Над 500 души се изкачиха до местността „Яйля“ край ардинското село Русалско, за да участват в традиционния мевлид за здраве и берекет. И тази година, въпреки жегата, дойдоха хора  от околните населени места, както и от Асеновград, Айтос и изселници от Турция.

Местни духовници, водени от имамина на Горно Прахово Мехмед Мюмюн, четоха айети от Свещения Коран и се помолиха за здраве и благоденствие. Присъстващите бяха нагостени с 8 казана вкусно и постно родопско ястие – месо с ориз, което бе приготвено от майстор-готвачите Мюмюн Сали и Айнур Хасан (Чондур) от Асеновград, с корени от Русалско.

На религиозното събитие присъстваха председателят на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям, зам.-кметът на община Ардино Неджми Мюмюнходжов.  Тук бяха още народните представители от ДПС Байрам Байрам и инж. Павлин Кръстев, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов.

11 300 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения, което се проведе в края на мевлида. Събраната сума ще се използва за организирането му през следващата година. По време на наддаванията за килограм натурален мед сумата достигна до 250 лв. Те бяха закупени от Шабан Осман от София и Гюнер Реджеб от Асеновград, които отново ги дариха на организаторите.

Според възрастните жители на Русалско на мястото, където се извършва поклонението е бил погребан един от религиозните водачи на ислямскaта религия в региона в началото на 16-ти век, но никой от местните не знае името му. 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/