A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Стотици се изкачиха на традиционния мевлид в местността „Яйля“Стотици се изкачиха на традиционния мевлид в местността „Яйля“

За поредна година въпреки жегата, стотици души от ардинското село Русалско, околните населени места, Асеновград, Айтос и изселници от Турция се изкачиха до местността Яйля, за да участват в традиционния мевлид за здраве и берекет.

Местни духовници, водени от имамина на Горно Прахово Мехмед Мюмюн, четоха айети от Свещения Коран и се помолиха за здраве и благоденствие. Присъстващите бяха нагостени с 10 казана вкусно и постно родопско ястие – месо с ориз, което бе приготвено от майстор-готвача Айнур Хасан (Чондур) от Асеновград, с корени от Русалско.

Религиозното събитие уважиха председателят на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов, председателят на Младежко ДПС-Ардино Реджеб Шакиров, организационният секретар на ДПС-Ардино инж. Мехмед Алиев. Тук бе и Мюмюн Тенекеджи, председател на Сдружението на изселниците от Пловдивския район „Филдер” в Нилюфер, Бурса.

7 463 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения, което се проведе в края на религиозния ритуал. Събраната сума ще се използва за организиране на мевлида през следващата година. По време на наддаванията за килограм краве масло и натурален мед сумата достигна до 250 лв. Те бяха закупени от Ахмед Махмуд от Асеновград, който отново ги дари на организаторите.

88-годишният Лятиф Рамадан идва за 38-път на мевлида, откакто се е преселил в село Мъглен, община Айтос през 1964 година. „Детството и юношеските ми година преминаха тук. От малък идвах на мевлида и докато съм жив и здрав ще се опитам да дойда в родния си край“, казва бай Лятиф.

Според възрастните жители на Русалско на мястото, където се извършва поклонението е бил погребан един от религиозните водачи на ислямскaта религия в региона в началото на 16-ти век, но никой от местните не знае името му. 


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/