A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Телевизионен канал в Истанбул представи Община Ардино



Телевизионен канал в Истанбул представи Община АрдиноЧастният телевизионен канал “Румели ТВ” в Истанбул излъчи преди няколко дни 2.5–часова програма, чиито гости бяха кметът на Община Ардино Ресми Мурад, ръководители и фолклорни изпълнители от Читалище “Родопска искра”.
Предаването “Песните на Румелия” представя бита и културата на различни общности в балканските страни.
Животът, традициите, духовните тежнения и изяви на населението на Община Ардино бяха представени в предаването чрез разказа на живо на кмета на общината Ресми Мурад и песните на самодейци от читалището в града.
Малък екип от ансамбъла за местен турски фолклор, младата солистка Неше Мюмюнова и ветеранът-изпълнител на родопски песни Владимир Гроздев представиха в студиото песни, които предизвикаха възторга на присъстващите – предимно изселници от Ардинския край, живеещи днес в Люлебургаз и Истанбул.
Под вещото ръководство на водещия Фарук Йълмаз – самобитен изпълнител на румелийски песни, предаването събуди живия интерес на зрители от Турция, България, Македония, включително и Германия. В телефонни обаждания в студиото зрителите изразиха подкрепата си за подобни предавания, обединяващи хората, които по стечение на различни обстоятелства са разделени, но могат да си подадат ръце и да си споделят – едните, копнежа и носталгията си по родния край, другите – загрижеността си за близки, роднини, приятели.
Защото срещата е на културното поле – там, където хората се проникват от позитивното начало на духовността без граници.
Важен принос в реализацията на предаването има Люлебургазкият клон на Дружеството за взаимопомощ и сътрудничество на изселниците със седалище в Истанбул. Новият ръководител на дружеството в Люлебургаз Мухаммет Джесур изрази пълната си подкрепа за гостите от Ардино и обеща нови инициативи за укрепването не само на културните, но и на икономическите връзки между представителите на бизнеса в Люлебургаз и новото ръководство на Община Ардино.
Освен постоянния спонсор на предаването – фирма `Хайреттин текстил` от Истанбул, спомоществователи на предаването бяха бизнесмени от Люлебургаз – изселници от Община Ардино.
Сред участниците в предаването беше Васил Жечев – Пресаташе на Генералното консулство на Република България в Истанбул, който изрази своето задоволство от тази проява, допринасяща за укрепването на връзките и добросъседството между България и Турция.

Селяхидин Карабашев


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/