A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

Традиционните плашилки и ленти вече не помагатТрадиционните плашилки и ленти вече не помагат Диви свине атакуват реколтата в ардинското село Млечино. Унищожена е една трета от насажденията с картофи, царевица и фасул. Хората споделят, че дивите прасета изобщо не се плашат. Дивите животни нападат и ливадите, разравят ги и по този начин не могат да бъдат окосени. Традиционните плашилки и ленти, с които жителите от години охраняват градините си, вече не помагат. Местните вече не знаят как да опазят картофените си ниви. Млечинци коментират, че популацията от диви прасета в района се е увеличила почти двойно. Опасяват се, че реколтата тази година ще бъде загубена.
Подобни набези не е имало в района от доста години, твърди кметът на селото Ресми Мурад. Броят им все повече расте. Прасетата не могат да бъдат застреляни, защото ловът е забранен до края на октомври. От друга страна се увеличава и броят на вълците в горите около Млечино. Така дивите прасета се чувстват по-сигурни до селата, споделя кметът.
Основният поминък на млечинци е отглеждането на картофи, фасул, царевица, крави. През лятото събират и брезови листа. Тази година още не са започнали, тъй като се страхуват от вълците и дивите прасета.

Щетите са особено големи в крайните махали, които граничат с гората, като Брянево, Искра, Карабаш и Голица. Дивите прасета атакуват и другите ардински села - Горно Прахово, Ябълковец, Кроячево и Правдолюб.

Гюнер ШЮКРИ в-к "Нов живот"‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/