A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ЦВЕТЯ В ПАМЕТ НА ПИСАТЕЛЯ-ХУМАНИСТ САБАХАТТИН АЛИ ОТ УЧЕНИЦИ ОТ ФОТИНОВОЦВЕТЯ В ПАМЕТ НА ПИСАТЕЛЯ-ХУМАНИСТ  САБАХАТТИН АЛИ ОТ УЧЕНИЦИ ОТ ФОТИНОВО Ученици и техните родители от ОУ „Христо Смирненски“ от кирковското село Фотиново поднесоха цветя на бюст-паметника на родения в Ардино световноизвестен писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Али. С тях бе и учителката Зекийе Хасан. Инициативата е на родителския актив.
Зекийе Хасан сподели, че децата и родителите са изявили желание да видят родния град на великия поет и писател. „Сабахаттин Али винаги е бил на страната на онеправданите, с изострено чувство за справедливост, ценител на световната класика и голям хуманист. Учениците бяха заинтригувани и от периода на неговото учителстване, през който период , създава много топли и приятелски отношения със своите ученици“, заяви Хасан.
Учениците от Фотиново бяха посрещнати добродушно от кмета на общината Ресми Мурад и заместника му инж. Изет Шабан.
Кметът Ресми Мурад запозна учениците и техните родители с живота и творчеството на Сабахаттин Али. Той уточни, че през 2007 г. в Ардино тържествено е отбелязана 100-годишнината от рождението на Сабахаттин Али. На честването присъства дъщерята на писателя-професорът по музикология Филиз Али от Истанбул. В памет на това честване Филиз Али посажда в градския парк сребрист бор – едно свято място и в памет на големия писател. Под борчето е поставена мраморна информационна табела.
„Гордеем се с творчеството на Себахаттин Али. Неговите творби и днес може да послужат за пример на човечеството”, заяви Ресми Мурад.
Сабахаттин Али е роден на 25 февруари 1907 год. в Егридере /Ардино. Романите, разказите и стиховете му са популярни и в България, където са издадени както на турски, така и на български език. Книгите на писателя са преведени на над 30 езика. Нарежда се сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели.
Учениците от Фотиново посетиха и едно от най-красивите места в Родопа планина - Дяволският мост.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/