A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

В АРДИНО ПРЕДСТАВИХА ТУРСКИЯ ФИЛМ „KAÇIŞ-1950“ (БЯГСТВО-1950)В АРДИНО ПРЕДСТАВИХА ТУРСКИЯ ФИЛМ „KAÇIŞ-1950“ (БЯГСТВО-1950)При голям интерес премина в Ардино прожекцията на игралния филм на продуцента и режисьора Ихсан Таш „Kaçış-1950“ (Бягство-1950). Тя се състоя в заседателната зала на общинската администрация. Присъстваха част от екипа на филма: главните герои Фарук Анбарджъоглу, бивш депутат във Великото народно събрание в Турция, Бурак Кая. Специални гости бяха Зюлкеф Йешилбахче, по която книга „Kaçış-1950“е направен едноименният филм, културният координатор на община Балъкесир Наил Аккечи, Исмаил Айгюн, член на Сдружение „Dağ-Der“ от Бурса. Тук бяха още ръководството на община Ардино, начело с кметаРесми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, граждани на различна възраст.
Събитието премина изключително емоционално. Във филма се разказва една истинска история на трима млади турци, които в периода между 1950 и 1970 година се опитват да избягат в Турция от репресиите и комунистическия режим в България.
След прожекцията кметът Ресми Мурад заяви, че е силно впечатлен от филма. „Това е една истинска история за реалността. Това е нашата съдба“, заяви Ресми Мурад. Той поздрави всички актьори, които са взели участие във филма, след което, връчи плакет на гостите от Турция.
Авторът на книгата на едноименния филм Зюлкеф Йешилбахче заяви, че е много щастлив, че е тук в родния си край. „Изпълних най-голямата си мечта, филмът да бъде преддставен и в родния ми край – Родопите“, заяви Йешилбахче. Той изказа искрените си благодарности към ръководството на общината за прекрасната организация по време на прожекцията. Всички присъстващи получиха екземпляр от книгата му „Ататопракларъндан ана ватана анълар“, събрала спомени от майчината земя за родината.
Филмът „Kaçış-1950“ (Бягство-1950) ще се прожектира и на 23 декември (неделя) от 11:00 часа в салона на читалище „Лъч“ в Горно Прахово. Той е включен в Програмата на община Ардино за Коледните и Новогодишни празници.


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/