A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ЗАМ.-КМЕТЪТ НЕДЖМИ ХОДЖОВ ДАДЕ СТАРТА НА ВТОРИЯ ЕТАП В МЕЖДУНАРОДНАТА КОЛОЕЗДАЧНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯЗАМ.-КМЕТЪТ НЕДЖМИ ХОДЖОВ ДАДЕ СТАРТА НА ВТОРИЯ ЕТАП В МЕЖДУНАРОДНАТА КОЛОЕЗДАЧНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ В ранния неделен следобед на 9 септември Ардино посрещна участниците в Международната колоездачна обиколка на България. За първи път родопската община бе етапен град от програмата на състезанието. Млади и възрастни се събраха в центъра на града, за да видят старта на втория етап от обиколката. Зам.-кметът на Ардино Неджми Ходжов даде началото на втория етап от Ардино до Свиленград.
За Ардино е чест, че вторият етап на обиколката започва от нашия град. Получи се хубав празник за града в почивните дни. Да се надяваме и в бъдеще да бъдем домакини на подобни международни прояви, сподели Ходжов. Главният спонсор на състезанието “Булстрад” раздадоха фланелки и шапки на любителите на колоезденето в родопския град.
В 57-то издание на обиколката участват 73 състезатели от 10 чужди и 4 български отбори. Обиколката на България е с обща дължина 1300 км разделени в девет етапа. Организатор е Централният организационен комитет с председател Весела Лечева. Обиколката на България е едно от най-старите колоездачни състезания в Европа. Тя е кръг от Световната купа и носи точки за олимпийска квота.
Водачът във временното класиране Валентин Иглински (Казахстан) отново демонстрира спринтьорските си умения и спечели втора етапна победа . Иглински премина 157-километровото трасе от Ардино до Свиленград за 3.47:42 часа. Втори се нареди Кшищов Шчавински (Полша) със същото време. Трети остана Март Оявее (Естония) отново със същото време.
Първата премия в етапа - Ардинската височина бе спечелена от Стефан Кушлев от отбора на “Хемус” от Троян. Той взе и първата премия за активност и в кърджалийското село Бойно.
Носител на зелената фланелка за активност е българинът Мартин Грашев, а на бялата за най-добър млад състезател - Стефан Кушлев.
Живата легенда на родното колоездене и почетен президент на колоездачния съюз Боян Коцев бе много щастлив, че Ардино е домакин на етап.
Преди 30 години за последен път съм минавал през Ардино като треньор на националния отбор на България. Искаме да популяризираме колоезденето и да не забряваме този красив край на нашата страна, сподели за “Нов живот” Коцев, трикратен победител в обиколката на България. Догодина мислим отново да направим етап в Ардино. Много кметове имаха желание техните градове да бъдат домакини на етапи. Търсихме по-трудни профили, като етапа Ардино - Свиленград. Участват много чужди отбори. Нашата цел е те да видят и Кърджалийския край. Ардино е много хубав град. Има прекрасна природа. Чужденците се наслаждават на зеленината. Бил съм и на Дяволския мост. Много добри и сърдечни са хората, добави той.
Трикратният победител в обиколката на България Павел Шуманов от отбора на “Хемус” от Троян за втори път минава през Ардино.
Прекрасна природа. Бих се радвал всяка година този терен да се включва в обиколката. Има много стръмни изкачвания, което е най-атрактивното в нашия спорт. Колоезденето е малко популярно в този край и много отбори могат да си провеждат подготовката тук.
Турсун Юсеин от Ардино си спомня, че за първи път колоездачната обиколка на България е преминала тук през 1965 г. Посрещнахме ги пред портала на бившето поделение. Беше слънчев есенен ден, имаше голям интерес от жителите на града. Тази година за трети път минават. От много години отсечката от Смолян беше пренебрегната.
Главният съдия и президент на съдийската колегия Веско Михайлов сподели , че има идея Смолян, Ардино и Кърджали от следващата година редовно да се включат като етапи в обиколката на България.

Гюнер ШЮКРИ в-к "Нов живот"


Още снимки


‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/