A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ЗАПОЧНА РАЗСАЖДАНЕТО НА ТЮТЮНА В ЖЪЛТУШАЗАПОЧНА РАЗСАЖДАНЕТО НА ТЮТЮНА В ЖЪЛТУШАТютюнопроизводителите от ардинското село Жълтуша, започнаха разсаждането на новата реколта. Тази година местните производители залагат на новия ориенталски гръцки сорт „Катерини”, както и на традиционните „Басма” и „Крумовград”.
76-годишната Радка Асенова, въпреки преклонната си възраст, всяка година сее по 2 декара тютюн. „Получавам 150 лв. пенсия, всичко отива за лекарства. Идват внуците и не мога да им дам банкноти. Миналата година изкарах 160 кг и взех 1080 лв. Доволна съм.”, споделя възрастната родопчанка. Тя е започнала засаждането на новата реколта в началото на месеца.
Кметът на Жълтуша Карамфил Димитров съобщи, че през седмицата в селото е валял обилен дъжд, а температурите са се понижили рязко, което за посетите вече с тютюн площи не е особено благоприятно. „В селото имаме около десетина тютюнопроизводители. Отглеждат по няколко декара. За съжаление повечето от тях са разочаровани от миналогодишната изкупна кампания. Заради ниските цени на фирмата-изкупчик от Гърция и късното изплащане, тази година всички сключиха договори с „Булгартабак”. „Все още има тютюнопроизводители, които не са получили парите си за миналогодишната реколта”, уточни кметът на Жълтуша. Според него новия сорт „Катерини” се търси най-много на европейския и световния пазар. Надява се тази година местните тютюнопроизводители да получат по-добри цени.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/