A- A+ A
Община Ардино
Официален сайт

ЖЪЛТУША КАНИ НА МЕВЛИД-КУРБАН, СТАНАЛ ТРАДИЦИЯ СЛЕД ТОРНАДОТО ПРЕДИ 18 ГОДИНИЖЪЛТУША КАНИ НА МЕВЛИД-КУРБАН, СТАНАЛ ТРАДИЦИЯ СЛЕД ТОРНАДОТО ПРЕДИ 18 ГОДИНИНа 29 април, събота от 9.30 часа в ардинското село Жълтуша ще се проведе традиционният мевлид – курбан за здраве и берекет. Той се организира с финансовата подкрепа на местните жители.
Кметът на Жълтуша Карамфил Димитров уточни, че религиозната традиция се е зародила след сполетялото природно бедствие – торнадо в района през месец май 1999 година. Впоследствие местното население решава ежегодно да организира курбан за здраве и берекет. По ръководството на местния майстор Тихомир Александров ще бъдат приготвени над 30 казана пилаф, за да нагостят всички, уважили обичая. Това, което ще остане, ще се раздаде на хората за вкъщи.
Местни духовници ще четат айети от Свещената книги на мюсюлманите – Корана.
На религиозния ритуал са поканени всички жители от общината. Очакват се гости и от съседните смолянски общини.
Припомняме, че преди 17 години над Жълтуша преминава мощно торнадо и причинява големи материални щети. Много къщи в селото – 500 от общо 550 пострадаха, а около 1000 от 1500 жители на селото останаха без подслон и нощуваха у свои близки и съседи.‹ Назад

Актуално
Предстоящи събития

 

 


https://www.livechatalternative.com/